Mucsikerámia

A+ R A-
Mucsi Ferenc

Mucsi Ferenc

1974. október 13-án születtem Kunszentmártonban. 1992-ben esztergályos szakmunkásvizsgát tettem, majd 1996-ban mezőgazdasági gépész végzettséget és érettségit szereztem. 2006-ban a szentesi Jövőnkért Alapfokú Művészoktatási Intézménybe jelentkeztem fazekas tanulónak. A fazekasság alapjait Kádár Barbara fazekasmestertől sajátítottam el. A szakmunkásvizsgát 2008-ban a békéscsabai Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában tettem le. A szentesi tanulmányaim alatt ismerkedtem meg a fekete kerámiával és Bese László fazekasmesterrel, aki átadta az ősi mesterség szeretetét és tiszteletét.

Weboldal URL: E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Kézművesség testközelben

2011. július 12. kedd, 15:58 Közzétéve Kiállítások

A VII. Hármas-kerületi aratóverseny keretében Kunszentmárton Főterén megtekintheti, hogyan készítem a fazekas edényeimet! A verseny díjait, ajándéktárgyait jómagam készítettem. Szeretettel várom a forgatagban, találkozzunk személyesen is!

Mester és tanítványa

2011. május 05. csütörtök, 07:52 Közzétéve Kiállítások

Kiállításunkat a két kiváló tehetségű alföldi fazekasmester, Badár Balázs (1855–1939) és Bozsik Kálmán (1872–1959) életútja, munkássága köré építettük fel. Bozsik Kálmán Badár Balázs mezőtúri műhelyében tanulta szakmáját, majd azt továbbfejlesztve alakította ki sajátos formavilágát, díszítőművészetét Kunszentmártonban. Jász-Nagykun-Szolnok Megye két múzeuma a mezőtúri fazekasközpont erőteljes hatását, a tanultaktól lassan elszakadó kunszentmártoni mester tevékenységét, s a napjaink népi iparművészetére, népművészetére gyakorolt „Bozsik-hatást” szándékozik bemutatni közös kiállításán. A Túri Fazekas Múzeum páratlan gyűjteménnyel rendelkezik a túri fazekasság és Badár Balázs munkásságából, míg a kunszentmártoni múzeum számos darabot őriz Bozsik Kálmán legszebb kerámiáiból. A városban tehetséges fazekasmesterünk, Mucsi Ferenc eleveníti fel és gondolja újra Bozsik Kálmán hagyatékát. A Csenged Népművészeti Egyesület Ország László vezetésével, a Bozsik motívumokat továbbgondolva páratlan szépségű hímzéseket készítettek, melyek szintén kiállításra kerülnek.