Mucsikerámia

A+ R A-
2011. május 05. csütörtök, 07:52

Mester és tanítványa

Értékeld ezt a cikket
(6 szavazat)
Meghívó Meghívó

Kiállításunkat a két kiváló tehetségű alföldi fazekasmester, Badár Balázs (1855–1939) és Bozsik Kálmán (1872–1959) életútja, munkássága köré építettük fel. Bozsik Kálmán Badár Balázs mezőtúri műhelyében tanulta szakmáját, majd azt továbbfejlesztve alakította ki sajátos formavilágát, díszítőművészetét Kunszentmártonban. Jász-Nagykun-Szolnok Megye két múzeuma a mezőtúri fazekasközpont erőteljes hatását, a tanultaktól lassan elszakadó kunszentmártoni mester tevékenységét, s a napjaink népi iparművészetére, népművészetére gyakorolt „Bozsik-hatást” szándékozik bemutatni közös kiállításán. A Túri Fazekas Múzeum páratlan gyűjteménnyel rendelkezik a túri fazekasság és Badár Balázs munkásságából, míg a kunszentmártoni múzeum számos darabot őriz Bozsik Kálmán legszebb kerámiáiból. A városban tehetséges fazekasmesterünk, Mucsi Ferenc eleveníti fel és gondolja újra Bozsik Kálmán hagyatékát. A Csenged Népművészeti Egyesület Ország László vezetésével, a Bozsik motívumokat továbbgondolva páratlan szépségű hímzéseket készítettek, melyek szintén kiállításra kerülnek.

Utolsó módosítás 2012. március 04. vasárnap, 09:28
Mucsi Ferenc

Mucsi Ferenc

1974. október 13-án születtem Kunszentmártonban. 1992-ben esztergályos szakmunkásvizsgát tettem, majd 1996-ban mezőgazdasági gépész végzettséget és érettségit szereztem. 2006-ban a szentesi Jövőnkért Alapfokú Művészoktatási Intézménybe jelentkeztem fazekas tanulónak. A fazekasság alapjait Kádár Barbara fazekasmestertől sajátítottam el. A szakmunkásvizsgát 2008-ban a békéscsabai Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában tettem le. A szentesi tanulmányaim alatt ismerkedtem meg a fekete kerámiával és Bese László fazekasmesterrel, aki átadta az ősi mesterség szeretetét és tiszteletét.

legújabb bejegyzései Mucsi Ferenc

Továbbiak a kategóriából: Kézművesség testközelben »

2 hozzászólás

  • A hozzászólás hivatkozása Katona Roland 2011. május 19. csütörtök, 09:41 beküldte Katona Roland

    Számomra megtiszteltetés, hogy testközelből láthattam a munkáidat, mely csodálattal tölt el. Nem utolsó sorban a szorgalom és a tehetség mellyel ezt prezentálod. További sok sikert és kitartást kívánok!

  • A hozzászólás hivatkozása Szabó Zoltán 2011. május 05. csütörtök, 12:51 beküldte Szabó Zoltán

    Nagyon tetszenek a munkáid és az az igyekezet, ahogyan próbálod a helyi értékeket megőrizni és a saját egyéniségeddel, tehetségeddel "megfűszerezni"! Sok sikert kívánok!

Szólj hozzá

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.